Ντόναλντ Ντακ #11 (IDW)

..ή αν προτιμάτε “Η Ιστορία του Κορνήλιου Κουτ”
του ιδρυτή της Λιμνούπολης!

COVER.fw

Δύο πολύ σημαντικές ιστορίες μέσα στο 11ο αμερικάνικο τεύχος του Ντόναλντ μας περιμένουν. Στην πρώτη, “The Incredible Quest for Cooties” μας δίνονται καινούριες πληροφορίες για το πώς ο Κορνήλιος Κουτ ίδρυσε την Λιμνούπολη. Πληροφορίες οι οποίες διαφέρουν απο εκείνες που μας έδωσε ο Don Rosa στην ιστορία His Majesty, McDuck. Μαθαίνουμε ότι ο Κορνήλιος έχει αδερφό, τον Johannes και ότι η Λιμνούπολη ιδρύθηκε το 1600.

dd378_cornelius_002

Κρίνοντας απο τις ενδυμασίες και τα καπέλα των Pilgrim (των λεγόμενων προσκυνητών) φαίνονται να ερχονται απο την Ευρώπη. Τα ονόματα των καραβιών που χρησιμοποιούνται εδώ αποτίουν φόρο τιμής στα πραγματικά ιστορικά καράβια που προσπάθησαν να διασχίσουν τον Ειρηνικό ωκεανό. Ye Quackflower και Ye Duckwell ειναι για τα καράβια Mayflower και Speedwell αντίστοιχα. (Για την ιστορία μονο το Speedwell κατάφερε να διασχίσει τον ωκεανό.)

dd378_cornelius_003

dd378_cornelius_004

Μέσα στις σελίδες του τεύχους διαβάζουμε αυτό: “Duck storytellers from Louisville to Rio have told how Coot settled the city in 1818… or was it 1518? Or 1718?” Η πρώτη χρονιά 1818 αναφέρεται στον Don Rosa και στην ιστορία που το βρετανικό DRAKE BOROUGH FORT μετονομάστηκε σε FORT DUCKBURG την χρονιά εκείνη. Μάλλον οι υπόλοιπες δύο χρονιές αναφέρονται σε άλλες δυο ιστορίες που περιγράφουν την ίδρυση της Λιμνούπολης (Duckburg).

Ας ρίξουμε μια ματιά σε άλλες ιστορίες που αναφέρονται στην ίδρυση της Λιμνούπολης:

Μαθαίνουμε για πρώτη φορά για τον Κορνήλιο Κουτ απο τον διαγωνισμό ανέγερσης αγάλματος του στο τέυχος #138 του Walt Disney Comics and Stories του 1952. Επίσης τον βλέπουμε σαν χιονάνθρωπο στην ίδια σειρά κόμικ #196 του 1957 και ξανά σαν άγαλμα στο #201 του 1957.

dd378_cornelius_006
Walt Disney’s Comics and Stories #138
dd378_cornelius_007
Walt Disney’s Comics and Stories #196
dd378_cornelius_008
Walt Disney’s Comics and Stories #201

 

Το “FORT DUCKBURG” αναφέρεται μέσα στην ιστορία “THE MONEY WELL
(Η Χρηματοπηγή στο ΚΟΜΙΞ #94 εκδόσεων Τερζόπουλου)

012013

Η ιστορία όμως που ειναι η πιο γνωστή για τις πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση της Λιμνούπολης ειναι η “His Majesty, McDuck” (ΚΟΜΙΞ #198 Εκδ. Τερζόπουλου). Σε αυτήν, τα παπιά ανοίγουν το ημερολόγιο του ίδιου του Κορνήλιου και μαθαίνουν για το βρετανικό “FORT DRAKE” που μετονομάστηκε σε “FORT DUCKBURG” το 1918. Η ιστορία ειναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα του Sir Francis Drake που έφτασε στην Καλιφόρνια το 1579 και διεκδίκησε την περιοχή.

dd378_cornelius_009

 

komix1980013

Σε μια πιο παλιά ιστορία του Don Rosa (Last Sled to Dawson) που θα δούμε στο επόμενο τεύχος ΚΟΜΙΞ της Καθημερινής με την ονομασία “Το Τελευταίο έλκηθρο για το Ντώσον”, ο Θείος Σκρούτζ αγοράζει τον τίτλο ιδιοκτησίας απο απόγονο του Κορνήλιου ο οποίος του λέει οτι ήταν ο Κορνήλιος αυτός που έχτισε το FORT DRAKE.

dd378_cornelius_010
Στην ιστορία The Lost Treasure of Cornelius Coot μαθαίνουμε ότι το άγαλμα/μνημείο στην Λιμνούπολη ειναι βασισμένο σε ένα σκίτσο για ένα άλλο άγαλμα που βρέθηκε σε μια σπηλιά..

dd378_cornelius_012

dd378_cornelius_013

Στην ιστορία Brother, Can You Spare A Pot Of Gold? λέγεται ότι ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσό που πήρε ο Κορνήλιος απο έναν καλικάντζαρο τον βοήθησε να κτίσει την Λιμνούπολη.

dd378_cornelius_014dd378_cornelius_015

Η δεύτερη σημαντική ιστορία στο τεύχος #11 του “Donald” έχει τίτλο Suds in Your Eye και πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ντέζη συναντά τον Φέθρυ. Σε αυτή την περίπτωση ο Φέθρυ μας, ειναι ένας έμπειρος οργανωτής πάρτυ που αναλαμβάνει το πάρτυ κήπου της Ντέζη και ο Ντόναλντ ξέρει ακριβώς απο πριν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα!
dd378_cornelius_005

Αυτά για σήμερα! Εννοείται ότι τα αμερικάνικα τεύχη μπορείτε να τα παραγγείλετε απο online καταστήματα όπως το Graham Crackers απο το οποίο αγοράζω κάποιες φορές τα τεύχη που μου λείπουν και φυσικά αν είσαστε Λευκωσία, το κατάστημα ANT COMICS που φέρνει όλες τις αμερικάνικες DISNEY εκδόσεις της IDW.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s